покажи

За курорта

Забележителности

Природен парк "Златни пясъци"
Природен парк "Златни пясъци" се намира на 17 км североизточно от гр. Варна. Разположен е успоредно на морския бряг и е с дължина 9,2 км, а средната ширина е 1,2 км. Най-високият връх е Чиплак тепе – 269 м, а средната надморска височина е 110 м. 
Идеята за създаването на парка е документирана още през 1915 г. Но тя се превръща в реалност на 3 февруари 1943 година, когато с постановление на Министерство на земеделието и държавните имоти, част от Държавната гора “Хачука” на площ от 2,4 кв. км е обявена за Народен парк "Златни пясъци". Той е вторият в страната след Народен парк (днес природен парк) "Витоша" (1934 г.). Целта при създаването на парка е запазване и защита на ценни растителни и животински съобщества и характерни ландшафти.
Природният парк е Защитена зона за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна, част от екологичната мрежа Натура 2000.

Аладжа манастир
Аладжа манастир се намира в красива местност на 14 км северно от град Варна, близо до курортния комплекс "Златни пясъци" и в централната част на едноименния природeн парк. Няма достоверни исторически данни за възникването на манастира, но е известно, че през X-XII в. вече е съществувал.
Аладжа манастир е един от малкото скални манастири в България, при които са ясно разграничими отделните помещения с различна функция. Помещенията на манастира са издълбани на две нива във висока почти 40 метра варовикова скала. На първото ниво са разположени манастирската църква, монашеските килии, трапезарията, кухнята, малка гробищна църква, криптата (костница) и стопанските помещения. Второто ниво представлява естествена скална ниша, в източния край на която е изграден манастирският параклис.
На 600 – 700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Откритите находки – керамика, монети, графити и др., свидетелстват, че Катакомбите са обитавани през раннохристиянската епоха (V-VI в.).
След падането на България под османско владичество в края на ХIV в., Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към XV-XVI в. е окончателно изоставен.
Християнското име на манастира е неизвестно. Названието "аладжа" означава "пъстър" на турски език. Първият изследовател на манастира Карел Шкорпил е записал едно предание, според което патрон на светата обител е бил св.Спас (от Христос Спасител).
Днес Аладжа манастир е популярна туристическа атракция, която се посещава от хиляди туристи.
 
Атракционен парк “Акваполис”
Атракционен парк “Акваполис” — първият воден парк в България, изграден в уникален мавритано— средиземноморски стил. Той се намира в северозападната част на к.к. Златни Пясъци, на главния път от к.к. Ривиера към к.к. Албена. Водният парк е разположен в гората с неповторим изглед към морето и целия курортен комплекс. Изграден на площ от 40 000 кв. м., той съчетава естествена паркова среда с редица изкуствено създадени елементи - басейни, водни пързалки, джакузи, шадравани и водопади, старинни кули и руини.
На входа на парка е изградена скала за катерене с възможни седем маршрута по проект на световния шампион по скално катерене Педро Понс от Испания. Край скалата е оформен амфитеатър, водопад с изкуствено езеро и панорамен снек-бар “Алказар”.
Допълнителни атракции в воден парк "Акваполис":
•    стрелбище за деца и възрастни;
•    детска скала за катерене — 3м;
•    за феновете на покачващите адреналина преживявания е създадена т. нар. “Екстремна зона” с различни спиращи дъха пързалки.