покажи

За курорта

История

Името "Златни пясъци" идва от стара легенда, която разказва за пирати, които са вкопали златно съкровище в земята по крайбрежието, северно от гр. Варна. Ядосана на бандитите, земята си отмъстила, като превърнала златото в чуден златист пясък. 
Идеята за изграждането на голям български черноморски курорт възниква в средата на 50-те години на миналия век. Изборът пада върху местността Узункум (от турски – Дълъг пясък), северно от Варна. Мястото е избрано заради неповторимото съчетание на девствена гора и просторен плаж. 
Първата копка на Златни пясъци е направена през 1956 г. Изграждането на почти всички големи хотелски комплекси и увеселителни заведения, включени в първоначалния план на курорта, отнема около 10 години. Според идеята от онова време, курортът е трябвало да съчетава възможността за семеен туризъм край морето с потенциала на един от най-реномираните балнеолечебни центрове у нас. Изграждането на комплекса минава през три етапа. През първия са били построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват хотелските комплекси и увеселителните заведения на втора и трета линия.
Последният етап от строителството на Златни пясъци е приключен през 1966 г. Така на практика в България започва и развитието на мащабна програма за налагане на страната като европейска дестинация за морски туризъм.
От 2000 г. Златни пясъци е изцяло частен курорт. Днес тук са разположени близо 90 хотела, множество заведения за хранене, спорт и развлечения, не само край плажната ивица, но и сред красивата зеленина. Сериозните инвестиции през последните години, вложени в построяването на нови високо категорийни хотели, в реконструкцията и модернизацията на обектите, в подобряването на инфраструктурата, както и в изграждането на нови места за развлечения и отдих, допринасят съществено за превръщането на курорта в дестинация от европейска величина и в предпочитано място за почивка от все повече чуждестранни и български туристи.